Executive coaching op basis van bezieling

Na deze opleiding te hebben gevolgd ben je een stevige Executive Coach, die directeuren, ondernemers en leidinggevenden adequaat kan coachen in de valkuilen, de uitdagingen en de doelstellingen in hun leiderschap. Executive coaching is bij uitstek maatwerk. Modern, vitaliserend, uitdagend en bezielend leiderschap vraagt in de praktijk om veel ontwikkelde talenten.

Visie en inhoud

De actieradius van een leidinggevende kan groot zijn. Hij vertegenwoordigt de missie, de integriteit, de maatschappelijk rol van de organisatie, de verantwoordelijkheid voor jezelf en voor elkaar. Mensen nemen vaak een voorbeeld aan zijn gedrag. Mensen voelen goed aan hoe hij het doet, kijken bijna dwars door hem heen.

Dat betekent dat hij zelf heel goed in zijn vel moet zitten en een voorbeeld moet zijn van integriteit, rechtvaardigheid, eerlijkheid, kracht èn kwetsbaarheid. Als het goed gaat met de koning, gaat het ook goed met zijn land. Dat is een archetypische uitspraak, maar in de praktijk van leidinggeven een passende metafoor.

De executive coach durft lastige vragen te stellen, lastige onderwerpen ter discussie te stellen, lastige feedback te geven, want het kan hen ontbreken aan mensen om zich heen die dat durven, terwijl hij dat ondertussen net als anderen nodig heeft.

De executive coach dient op de hoogte te zijn van de hoofdstructuren van een organisatie, en ook van de mate, waarin de organisatie vloeiend functioneert. Een vitale organisatie is een organisatie die bestaat uit vitale mensen.

Leidinggeven is ook mensen de ruimte geven voor en uitdagen tot verantwoordelijkheid nemen, niet alleen voor de eigen functie-taken, maar ook voor de gehele organisatie. Dat is net dat extra, waardoor ook een vloeiende uitwisseling plaats kan vinden tussen de verschillende afdelingen.

Voor wie is deze opleiding?

 

 • Gevorderde coaches: Krijg de verdieping, de inspiratie en het instrumentarium die je nodig hebt om adequaat ondernemers, directeuren en andere leidinggevenden te begeleiden naar hun juiste keuzes, hun juiste vraagstukken, hun juiste perspectieven en hun juiste balans in hun leven en werk.

   

 • Leidinggevenden: Maak je ervaring met leiding geven in verschillende organisaties vruchtbaar voor andere leidinggevenden als een professioneel opgeleide executive coach.
foto life coaching 2

Wat kun je na het volgen van deze opleiding?

Na deze opleiding te hebben gevolgd ben je een vindingrijke en creatieve executive coach, die luistert, vraagt, doorvraagt en werkt vanuit een diepgaand inzicht in de vele blokkerende en de vele faciliterende aspecten van leiderschap.

Werken met de elementenvierhoek

Je leert cliënten kijken door de elementenvierhoek naar de mensen aan wie leiding wordt gegeven. Wat betreft kwaliteiten en wat betreft de leergebieden. 

Op persoonlijke koers helpen brengen

Je helpt cliënten om vanuit persoonlijke bezieling weer een goede koers te vinden in hun leiderschap. De concepten van ‘dienstbaar leiderschap’, ‘bezielend leiderschap’, ‘inspirerend leiderschap’, kunnen daarbij richtlijnen vormen.

Omgaan met intuitieve kwaliteiten

Je kunt je cliënten leren om ook hun intuïtieve kwaliteiten in te zetten in hun leiderschap.

Werk en privé in balans brengen

Je kunt cliënten helpen om hun werk- en privé-situatie in balans te brengen. Ook executives hebben naast hun werk een sociaal leven. Welke keuzes maken zij daarin.

Helpen effectief te communiceren

Je helpt cliënten om waar nodig mensen feedback te geven, uit te dagen, vragen te stellen, perspectieven te bieden, de onderwerpen in de juiste context te zien. 

Omgaan met verlangens en angsten

Je helpt cliënten om zich bewust te zijn van de verantwoordelijkheid van hun organisatie ten aanzien van de samenleving.

Wat anderen zeggen over de bezielende executive coach opleiding

De inhoud van de opleiding is verrassend, juist omdat bezieling steeds het vertrekpunt is. 

Ik ben geen leider meer, maar coach, en toch gaat bezielend leiderschap ook steeds over mijzelf. 

Het gaat niet alleen over leiderschap, maar ook over een bezielende en vitaliserende organisatie. 

Waar ga je mee aan de slag?

Hieronder volgen de belangrijkste zaken waar we aandacht aan zullen besteden. Deze pas je ook op jezelf toe, zodat je het zelf ook ervaart.

De grondhouding van de executive (leiderschapsstijl)

Welke grondhoudingen zijn nodig, zodanig dat die vitaliserend zijn voor de leider zelf, maar ook voor de gehele organisatie? Dat kan worden onderzocht!

De grondhouding van de executive coach (mannelijke en vrouwelijke aspecten)

Kan de grondhouding van de executive coach een toestand zijn van niet-weten, van onderzoek en verwondering, waardoor er ruimte ontstaat voor de executive om zijn eigen oorspronkelijke antwoorden te vinden?

Toepassen van enneagrammatische handtekening en Voice Dialogue in leiderschap

Snel worden overlevingsstrategieën, met hun valkuilen en de allergieën duidelijk, en hoe daar constructief mee verder te gaan.

Coachen met de bezielingsplaten op leiderschapsniveau

Wanneer je over de Bezielingsplaten loopt, gebeuren en onverwachte dingen. Het is altijd weer verrassend, zowel voor de executive als voor de coach, wat er gaat gebeuren. 

Vitaliteit in mens en organisatie

Wat hebben de mensen nodig in de organisatie om de motivatie en de bezieling, hun werk te laten doen? Want dat zijn toch de bronnen voor vitaliteit en succes? Waar stroomt het in de organisatie, waar stagneert het? 

Verhouding directie en ondernemerschap

Heeft iemand een bedrijf opgebouwd als ondernemer en wordt hij nu ongelukkig omdat hij ook een directiefunctie heeft? Is iemand directeur geworden van een organisatie, die nu veel ondernemender in de samenleving moet gaan staan? In deze gevallen moet er heel wat worden uitgezocht en nieuwe keuzes vallen. 

Verdieping intuïtieve vaardigheden

Ook de executive coach heeft naast zijn coachvaardigheden en zijn organisatiekennis en -ervaring ook zijn intuïtieve vaardigheden nodig om snel en adequaat in te kunnen gaan op de relevante vraagstukken.

Praktische informatie

Aandachtspunten in deze opleiding zijn:

 • De grondhouding van de executive (leiderschapsstijlen)
 • De grondhouding van de executive coach (w.o. mannelijke en vrouwelijke aspecten)
 • De praktijk van executive coaching (4 oefencliënten met intensieve supervisie)
 • Coachen met de Bezielingsplaten
 • Toepassing enneagrammatische handtekening en Voice Dialogue in leiderschap en ondernemerschap)
 • Vitaliteit in mens en organisatie
 • Verhouding directie en ondernemerschap
 • Verdieping intuïtieve vaardigheden

Inclusief

Een uitgebreid opleidingsboek, de kleine en de grote bezielingsplaten en supervisie over de coachtrajecten met oefencliënten. 

Exclusief

Aan te schaffen literatuur van circa € 250.

Post-HBO diploma

Deze opleiding wordt afgesloten met een CPION-gecertificeerd post-HBO diploma tot bezielende Executive Coach.

Investering

Men moet rekenen op een tijdsinvestering van 3 dagdelen per week gedurende vijf maanden.
De opleiding kost € 7250,- (BTW-vrij)

Voorwaarde voor toelating is dat je minimaal beschikt over HBO-werk/denkniveau en een oriënterend-/toelatingsgesprek met het opleidingsinstituut.

Het is mogelijk om in termijnen te betalen.

Meld je aan voor een oriënterend gesprek!

8 + 1 =

Hoogendijk Coachopleidingen

Hoogendijk Coachopleidingen biedt opleidingen voor Bezielende Coaching: Coachen vanuit volledig menszijn, met een effectieve combinatie van een brede basis van coachtechnieken en intuïtie.

Opleiding en coaching zijn niet locatie-afhankelijk.

Geheel online en individueel.

Postadres:
Burg. Veenhovenplein 1 E
7957 BA, De Wijk (Dr.)