Erkende coachopleiding

Werken als bezielende coach met een erkende coachopleiding

Een erkende coachopleiding, of geaccrediteerde coachopleiding, voldoet aan de eisen die zijn opgesteld om bekwame coaches op te richten. Erkende coachopleidingen voldoen vaktechnisch, inhoudelijk en organisatorisch aan opgestelde kwaliteitseisen. Een van de organisaties die deze opleidingseisen opstelt, is de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). Bij een erkend opleidingsinstituut weet je dat je als student een erkend en waardevol diploma behaalt, waarmee je als erkend coach aan de slag kunt. Maar er is meer…

Geaccrediteerd coach worden

‘Coach’ is geen beschermd beroep. Iedereen die dit wil, mag zichzelf coach noemen. Voor mensen die de hulp van een coach inschakelen én de coachbranche, is dit geen goede zaak. Wie het beroep van coach serieus neemt, maar ook voor wie op zoek is naar de juiste hulp en begeleiding, is het meer dan belangrijk om het onderscheid te kennen tussen goed opleidde coaches en zelfbenoemde coaches. Om hier duidelijkheid in te scheppen zijn erkende coachopleidingen ontstaan.

Waar staat een erkende coachopleiding voor?

Een erkende coachopleiding is onderscheidend op tal van gebieden. Kennis van zaken, een waardevolle inhoud, een goede begeleiding, zijn er daar enkele van. Om naar buiten kenbaar te maken dat de opleiding aan hoge kwaliteitseisen voldoet, is er een keurmerk in het EIA-keurmerk in het leven geroepen. EIA is de afkorting voor: European Individual Accreditation en is een kwaliteitskeurmerk voor beroepscoaches dat wereldwijd erkend is. Het keurmerk is ontwikkeld, en wordt uitgegeven door het European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Het Nederlandse NOBCO is hierbij aangesloten. 

Welke erkende coachopleidingen zijn het beste?

Elke erkende coachopleiding, dit wil zeggen een coachopleiding met een EIA-certificering, kan voldoen aan de kwaliteitseisen die door het EMCC zijn opgesteld. Niet éénmalig tijdens bijvoorbeeld de start van het opleidingsinstituut, maar doorlopend. Een van de kwaliteitseisen is doorontwikkeling en bijblijven in het vak. Geaccrediteerde coachopleidingen voldoen ook aan de Internationale Ethische Code. De Internationale Ethische Code internationale ethische code (IEC) staat voor een professionele, transparante en uniforme werkwijze. 

Dit geeft nog geen antwoord op de vraag welke erkende coachopleidingen de beste zijn. Dit is namelijk ook een zaak van ‘de klik’. Coachen is mensenwerk. En dat geldt ook wanneer je op zoek bent naar een erkende coachopleiding die past bij je eigen persoonlijkheid, interesse en waarden.

Erkende coachopleiding bezielend coachen

Hoogendijk Coaching is een erkend instituut voor coachopleidingen en is opgericht door drs. Adriaan Hoogendijk. Adriaan Hoogendijk startte als eerste in Nederland met het aanbieden van een coachopleiding die opleidde tot loopbaancoach. Zijn ‘footprint’ in het coachlandschap is hiermee van grote invloed. Sinds 1987 werkt Adriaan zelf met veel plezier en bezieling als coach, loopbaancoach, relatiecoach, executive coach, kindercoach, outplacement-adviseur, trainer, opleider tot coach, schrijver en public speaker. Inmiddels bestaat het Hoogendijk Coaching opleidingsaanbod uit diverse coachopleidingen en schreef Adriaan Hoogendijk een 8-tal coachboeken.

Bij Hoogendijk coachopleidingen staat bezieling centraal. Bezielend staat voor werken vanuit het hoofd, het hart en vanuit volledig mens zijn. We leiden op tot coaches die, vanuit verbinding met zichzelf, als coach anderen verrijken met meer zelfinzicht en zelfliefde. Dit maakt het werk als coach vele malen mooier, maar ook vele malen effectiever. Wie in volle verbinding staat met zichzelf, heeft optimaal toegang tot de eigen intuïtie en wijsheid. Door deze in te zetten kun je beter afstemmen op de ander. Hiermee kom je sneller tot de kern van de coachvraag en daarmee ook tot de oplossing en/of belangrijke inzichten.

Welke erkende coachopleidingen biedt Hoogendijk Coaching?

Sinds 2010 biedt Hoogendijk Coaching de opleiding ‘Bezielend Coachen’, ‘Bezielende Loopbaancoaching’, ‘Bezielende 2e spoorcoach’ en’ Bezielende Relatiecoaching’. Hier is recent de opleiding ‘Hoogendijk Next’ aan toegevoegd. ‘Hoogendijk Next’ zijn coachopleidingen naar keus voor studenten tot 34 jaar. Voor coaches die zich verder willen bekwamen of willen coachen op meerdere coachgebieden is er ‘Hoogendijk Plus’. Elke van de Hoogendijk Coaching opleidingen is een breed geoutilleerde vakopleidingen, die door coaches ook wel gevolgd worden als Masterclass, als Levensschool of als Leiderschapsontwikkeling. De opleidingen worden afgesloten met een Geaccrediteerd Post-HBO diploma.

Hoe kan ik me aanmelden bij Hoogendijk Coaching?

Hoogendijk erkende coachopleidingen voorzien in gedegen vakopleidingen, met verdieping en inspiratie, en een breed scala van effectieve methodieken.

Toelatingseisen bestaan uit een HBO-werk/denkniveau. Voorafgaand aan de opleiding vindt een oriënterend c.q. toelatingsgesprek plaats met Adriaan Hoogendijk en met Eliane van Beukering voor de Opleiding tot bezielende 2e Spoorcoach. De tijdsinvestering bestaat uit minimaal drie dagdelen per week.

Hoogendijk Coaching coachopleidingen bestaan uit individuele opleidingsprogramma’s. Het traject bestaat uit:

1) zelf de coachopdrachten maken
2) met een medestudent coachen, sparren, interviseren, oefenen
3) literatuurstudie
4) coachtrajecten met oefencliënten
5) het maken van wisselende opdrachten passend bij de leerroute en de opleidingssessies.

 

Contact info

Bel ons gerust voor al uw vragen of een vrijblijvende offerte!

Bekijk hier onze opleidingen