Holistisch leefstijlcoach

2e spoorcoach: werken als coach bij re-integratie projecten

Opleiding tot 2e spoorcoach: werken als coach bij re-integratie projecten

Een 2e spoortraject is een re-integratietraject. Na een langere afwezigheid uit het beroepsleven vinden mensen het, om heel verschillende redenen, vaak moeilijk om terug te keren naar hun functie, werkgever of de werkomgeving. Kortom: om te re-integreren. Een 2e spoortraject is een traject dat wordt ingezet om de weg terug naar het dagelijkse beroepsleven te begeleiden. Samen met een 2e spoorcoach worden, in een beschermde omgeving en binnen vertrouwelijke gesprekken, uitdagingen geanalyseerd en worden oplossingen en strategieën ontwikkeld.

Het Hoogendijk Opleidingen traject tot bezielende 2e spoorcoach

Na een langdurige ziekte of bijvoorbeeld een burn-out zijn er doorgaans veel vragen rondom ‘weer aan het werk gaan’. De mate waarin iemand na een periode van afwezigheid weer succesvol kan deelnemen aan het werkproces, is ook een indicatie voor het succes van de re-integratie. Begeleiding bij dit traject door een 2e spoorcoach, vermindert:

Voor de medewerker en leidinggevenden de hoge emotionele druk,
zet mogelijk veronderstelde verwachtingen in een ander daglicht,
zorgt voor begeleiding bij soms lastige gesprekken over aansprakelijkheden,
schept meer ruimte en kansen om het re-integratietraject te laten slagen.

Past werken als bezielend coach binnen 2e spoortrajecten bij jou? Lees meer over wat je van onze opleiding tot 2e spoorcoach kunt verwachten.

Hoogendijk Coaching opleiding tot bezielende 2e spoorcoach

De Hoogendijk 2e spoorcoach opleiding, behandelt alle kennis en vaardigheden die een loopbaancoach nodig heeft. De opleiding is specifiek bedoeld voor begeleiding van personen die een re-integratietraject (gaan) bewandelen. De coachee, die vanwege gezondheidsredenen het loopbaantraject, perspectieven en eigen verwachtingen moet herzien, heeft te maken met vragen, zorgen en emoties. Niet alleen op professioneel en persoonlijk vlak, maar vaak ook op juridisch gebied.

Om als coach een 2e spoortraject goed te kunnen begeleiden wordt niet alleen een beroep gedaan op vaktechnische vaardigheden en juridische kennis. Een coach die mensen tijdens een re-integratietraject (tweede spoortraject of 2e spoortraject) begeleidt, moet ook beschikken over empathisch vermogen, dient diplomatiek te zijn en uitstekend kunnen communiceren. Zowel de persoon die het 2e spoortraject aangaat als de betrokkenen leidinggevenden. Het terrein: ‘re-integratie’ is het belangrijkste verschil tussen een bezielende 2e spoorcoach en een bezielende coach die werkt als bijvoorbeeld relatiecoach of executive coach. 

Adriaan Hoogendijk (auteur van Bezielend Coachen en Loopbaanzelfsturing) en Eliane van Beukering (auteur van In 10 stappen een succesvolle 2e spoorcoach) hebben hun krachten gebundeld om de Hoogendijk Coaching opleiding tot bezielende 2e spoor coach vorm te geven. Elianes uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van 2e spoorbegeleiding en Adriaans rijke kennis en ervaring op het gebied van bezielend coachen zijn gebundeld. Zo ontstond een krachtige en volledige opleiding tot bezielende 2e spoorcoach.

2e spoortraject en 2e spoorcoaching: menselijkheid en wettelijke kaders

Als 2e spoorcoach krijg je te maken met kaders die mensen zichzelf (onbewust of bewust) opwerpen. Maar ook met kaders die zijn opgesteld vanuit de wetgeving. Dit betekent dat er rekening gehouden moet worden met de wettelijke regels waar een 2e spoortraject (re-integratie) aan moet voldoen. Hoogendijk opleidingen tot 2e spoorcoach leiden op tot bezielende coaches die hun cliënten op elk gebied kunnen begeleiden.

Dit ga je leren als bezielende coach, specialisatie 2e spoortrajecten

  • Inzicht in de complexiteit van het 2e spoortraject
  • Hoe wordt een 2e spoortraject gestart?
  • Rapportagevormen, re-integratieverslagen en hoe daarmee om te gaan
  • Vraagstukken over de werksetting en hoe daarmee om te gaan
  • Communicatievaardigheden
  • Coaching met bezielingskaarten
  • Toepassing enneagrammatische handtekening en Voice Dialogue in loopbaan context
  • Coachen rondom angsten en verlangens
  • Coaching op het verhelderen van de levensmissie
  • Coachen op persoonlijk ondernemerschap
  • Coaching op sollicitatievaardigheden
  • Mannelijke/vrouwelijke aspecten van loopbaanzelfsturing
  • De zin van ziek-zijn en vruchtbaar omgaan met ziek zijn
  • Verdieping van de eigen intuïtieve vaardigheden als coach

De Hoogendijk Coachopleiding tot coach voor het 2e spoortraject is inclusief:

Een boek en reader van Eliane van Beukering, opleidingsboek, bezielingsplaten (tafelmodel) ontwikkeld door Adriaan Hoogendijk, begeleiding van Eliane van Beukering en Adriaan Hoogendijk, en supervisie over de coachtrajecten met oefencliënten.

Het cursusbedrag voor de Hoogendijk Coachopleiding tot coach voor het 2e spoortraject bedraagt € 6950,- (BTW-vrij). Het is mogelijk om in delen te betalen.

U dient zelf nog literatuur aan te schaffen t.w.v. ongeveer € 180,-.

De studietijd bedraagt twee dagdelen per week, voor een periode van ongeveer 9 maanden.

Deze erkende opleiding wordt afgesloten met een CPION-geaccrediteerd post-HBO diploma tot Bezielende Loopbaancoach, inclusief een diploma van Hoogendijk Coaching en Opleiding. Inclusief een uitgebreide aantekening van de variant van 2e spoorcoaching en de verschillende.

Overige coachopleidingen

Naast een opleiding tot bezielend 2e spoorcoach bieden wij opleidingen aan tot bezielende loopbaancoach, bezielende relatiecoach en bezielende executive coach. Daarnaast zijn er Hoogendijk PLUS voor coaches die zich verder willen ontwikkelen en Hoogendijk NEXT: het leertraject en de levensschool voor aankomende coaches tot 34 jaar. Het volledige overzicht vindt u op onze pagina: coachopleidingen

 

Hoogendijk Coachopleidingen

Hoogendijk Coachopleidingen biedt opleidingen voor Bezielende Coaching: Coachen vanuit volledig menszijn, met een effectieve combinatie van een brede basis van coachtechnieken en intuïtie.

Opleiding en coaching zijn niet locatie-afhankelijk.

Geheel online en individueel.

Postadres:
Burg. Veenhovenplein 1 E
7957 BA, De Wijk (Dr.)